I løbet af en sommerferie, når arbejdet er kommet lidt på afstand, og jeg så småt er ladet op igen, får jeg ofte en masse idéer. Idéer til, hvad jeg godt kunne tænke mig at iværksætte – og ofte kommer popper også tanker om jobskifte op på dette tidspunkt.
Måske tænker du også sådan. Og hvis det skulle være tilfældet, er der måske fornuft i også at have nogle andre ting in mente, inden du kaster dig ud i jobansøgninger, forfremmelser eller andet.
Ofte er der stor forskel på, hvad der er vigtigt i både begyndelsen og slutningen af din karriere. Og normalt beundrer jeg det gåpåmod, som mange unge mennesker viser, når de for alvor skal ud på arbejdsmarkedet.
Jeg har dog også oplevet, hvordan netop disse unge, når de er på øverste trin af karrierestigen, fx bliver ramt af stress, bliver demotiverede eller andet. Her er der ofte behov for, at de ser på deres liv og karriere fra en helt ny vinkel.
Ud fra de oplevelser, jeg har haft med netop den type klienter – samt lidt research – har jeg samlet en liste over gode karriereråd, som mange måske gerne ville have haft på et tidligere tidpunkt i deres liv.
- Livet er kort
Livet er for kort til et job eller en chef, du ikke bryder dig om. Desværre tænker mange, at de bare lige skal igennem en svær periode, før det bliver bedre. Det gør det bare sjældent. Og sommetider når man simpelthen ikke at fuldføre den periode.
Selvom jeg selv bruger mange timer på at hjælpe andre, har jeg også selv tænkt som de fleste.
Fx skulle jeg selv ”bare” igennem en sommerferie. Men det nåede jeg ikke. Og jeg måtte sygemelde mig. Det sker ikke igen!
Ingen kender dagen i morgen – så det er bedre at tage skridtet mod noget bedre allerede i dag.
- Netværk betyder faktisk noget
Netværksarrangementer kan være kedelige. Og måske har du svært ved bare at tale med dine kollegaer ved kaffeautomaten. Det kan også være, du er introvert – eller at smalltalk bare ikke er noget for dig.
Flere undersøgelser understreger dog vigtigheden af at have et stort netværk. Faktisk viser det sig, at adskillige succesfulde mennesker har de største og bredeste, sociale netværk. Det vil altså sige, at jo mere du plejer og udvider dit netværk, jo større chance har du for succes.
- Dit helbred er vigtigere end din karriere
Mange succesfulde erhvervsfolk har svært ved at skabe den rette balance mellem arbejde og fritid – og desværre ender det derfor ofte med, at de bliver ramt af stress eller udbrændthed. På statistikkerne taler antallet af stressramte for sig selv. Og også fysiske lidelser kan endda komme som direkte følge af en dårlig balance mellem arbejde og fritid. Det er faktisk meget lettere at bevare et godt helbred både fysisk og mentalt, end det er at blive helbredt efterfølgende.
Sørg for at have balance i den tid, du bruger på arbejde, og den tid, du bruger på din familie og fritid. Det er altafgørende, at du etablerer en sund og afbalanceret livsstil uden at blive fanatisk. Du vil højst sandsynligt opleve, at det på længere sigt gavner din karriere.
- Vær offline – og oplev det virkelige liv
INGEN af livets store øjeblikke finder sted bag din computerskærm. I vores verden, hvor vi altid er online, kan det være fristende at lade skærmen styre vores liv.
Min påstand er dog, at du helt sikkert ikke vil stå ved livets ende og ønske dig, at du i løbet af dit liv havde tjekkede mails, statusopdateringer på de sociale medier osv. (Måske jeg selv kunne lære af min egen påstand?)
- Livslang læring
Der sker forandringer hele tiden. Og meget oftere end for bare 30-50 år siden. I dag har alle mobiltelefoner og bærbare computere på deres arbejdspladser. Sådan var det langt fra før i tiden. De ting fandtes nærmest ikke.
I dag får du altså ikke point for at kunne betjene en fax. Og det er supervigtigt, at du følger med i den udvikling, der finder sted i din branche. Invester tid i at få ny viden – det kan i den grad booste din karriere og måske føre til nye muligheder.
- Vær alsidig
At være alsidig hænger i særdeleshed sammen med livslang læring.
Jeg har hjulpet mange mennesker i forbindelse med karriereskift, og jeg ved derfor, hvor vigtigt det er, at man er alsidig og favner bredt i sin viden. Hvis du skal skifte karriere, er det altså altafgørende, at du kan trække på tidligere erfaringer, som er relevante for dit skift.
Et karriereskift er ikke nødvendigvis et ønske. Det kan faktisk være nødvendigt, fordi nogle jobtyper simpelthen forsvinder – eller bare ændrer sig markant.
- Du kommer længst med teamwork
Du kan lige så godt lære at elske teamwork. Det er vigtigt for både dig selv, dit velbefindende og din karriere, hvis du er god til at arbejde sammen med andre. Det har jeg også selv måtte sande. Og et velfungerende team kan skabe utrolige resultater (se bare VM-fodbold). Jeg er selv typen, der før i tiden skulle klare alting selv. Og først senere fandt jeg tilfreds i at få et team til at fungere – trods forskelligheder i teamet.
- Du skal ikke bekymre dig på forhånd
Hvor lang tid bruger du på at bekymre dig unødigt – og på forhånd? Hvad har disse bekymringer resulteret i? Mit gæt er, at du garanteret ikke har opnået særlig meget positivt ved det.
Prøv at isolere den situation, som dine bekymringer drejer sig om. Kortlæg dine muligheder, og tag så en beslutning om, hvad du præcist vil gøre.
- Fiasko er ikke endestationen
Hvis du giver op efter en fiasko, lærer du aldrig noget. Se i stedet en fejl eller en fiasko som en god mulighed for at lære noget. Og brug så den læring som et afsæt til dit næste skridt fremad. Find ud af, hvad der gik galt. Og spørg fx dig selv, hvilke konsekvenser det har givet dig, og hvad du har lært.
- Et lykkeligt liv er turen ikke destinationen.
Mange tænker, at de bliver lykkelige, hvis de får et bestemt job, taber sig de overflødige kilo, finder en kæreste osv. Det virker måske skræmmende; men det kommer altså ikke til at ske. Et lykkeligt liv kommer fra din egen tilgang til livet. Fra dig selv. Indefra. Du skal altså vælge, at være i denne verden på den måde, der gør dig lykkelig. Så vil du højst sandsynligt også opleve, at tingene begynder at vende.
Jeg vil rigtig gerne høre, hvis du ligger inde med andre gode og vigtige råd, som andre måske kan få glæde af. Skriv gerne en besked i kommentarfeltet på Facebook.